Judoka’s veroveren podiumplaats 1 juni 2013

paste30

Numansdorp- Zaterdag hebben 3 judoka’s van Budoclub Geisha meegedaan aan een judotoernooi bij Yoshi Kai. Op zich is het niet zo verwonderlijk dat judoka’s meedoen aan een toernooi maar wel als je pas 3 maanden op judo zit en dan al met de 1e plaats aan de haal gaat. Dit presteerde de 7 jarige Niels Degenaar. Vol spanning zat hij zijn 1e wedstrijd af te wachten en observeerde ondertussen hoe het eraan toeging. Toen het zijn beurt was ging hij er dan ook gelijk vol op in. Het lukte hem een o-goshi (heupworp) te maken waarvoor hij een waza-ari kreeg. Jammer genoeg had hij nog niet het inzicht om op de grond verder te gaan. Dit was duidelijk onervarenheid.
Maar toch zijn 1e partij kan hij als winnaar de mat verlaten. En verwinning smaakt zoet, dus probeer je het de volgende partijen te herhalen. Het geluk was met Niels want ook zijn volgende partijen lukte het hem om te scoren. Zeer tevreden kon Niels dus huiswaarts keren in het bezit van de 1e prijs.
Marit van de Aardweg heeft al wat meer ervaring met wedstrijden en dat liet ze ook duidelijk zien. Haar 1e wedstrijd was echt een strijd om de pakking, maar toen Marit goed vasthad was er ook geen houden meer aan. Met een trefzekere beweging zetten ze een kubi nage in en scoorde hier mee ippon. Haar 2e tegenstander was vermoedelijk wat voorzichtig geworden en probeerde Marit steeds af te houden. Door aanvallend judo was de beslissing in het voordeel van Marit en ging ze ook deze partij als winnaar van de mat af. Binnen 3 sec. besliste ze haar 3e partij met ippon en haar 4e partij maakte ze af met een houdgreep. Ook Marit ging zeer verdiend met een 1e prijs huiswaarts.
Sjoer Terlouw had het wat moeilijker. Al zijn tegenstanders waren wat groter maar ook steviger gebouwd. Hij had er veel moeit mee om ze op de grond te krijgen. In zijn 1e partij lukte het hem nog om een yuko te scoren met kubi nage.  Zijn 2e wedstrijd was hij iets te enthousiast en werd zijn o soto gari overgenomen. Gelukkig herstelde Sjoerd zich goed en lukte het hem weer om 2maal een yuko te scoren door zijn tegenstander uit balans te ‘rammelen’ en dan in te zetten. Dit  ‘rammelen’, zijn tegenstander heen en weer schudden zodat deze steeds op zoek moet naar zijn balans en daarbij aanhoudend inzetten zorgde ervoor dat hij zijn 4e partij op beslissing won. Ook zijn 5e partij bezorgde hem met deze manier van werken de overwinning. Zijn tegenstander verloot zijn balans en Sjoerd maakte de partij af met een houdgreep. Sjoerd eindigde door tactisch judo verdiend op een 2e plaats.