Kata training als beloning voor opbrengst Grote Club Actie

Vrijdag 16 februari zijn de judoka’s van Budoclub Geisha verrast op een speciale training.

Door de judoka’s was met de Grote Club Actie € 1.125,50 opgehaald. De opbrengst van de sponsorloterij wordt altijd gebruikt voor het organiseren van de 2 toernooien die Geisha jaarlijks organiseert en daar heeft vooral de jeugd profijt van.

Dit jaar was de opbrengst meer dan verwacht en als tegenprestatie kregen de “oudere” leden deze training aangeboden. Speciaal voor deze workshop werden de 2 Katame no Kata experts Suzanne Tournier (Uke) en Sander Nederveld (Tori) ingehuurd.

Kata wordt over het algemeen pas door judoka’s getraind als voorbereiding naar de zwarte band of als men gaat deelnemen aan de kata wedstrijden.

U vraagt zich misschien af: wat is kata?

Kata zijn series judotechnieken in een vaste volgorde en vorm. Het Katame no Kata wat tijdens deze training werd aangeboden bestaat uit 3 series met elk 5 technieken t.w. houdgrepen, verwurgingen en klemmen.

Het Katame no Kata is een randori kata. Dit houdt in  dat Tori bij Uke een technieken aanlegt en Uke een ontsnappingspoging uit deze techniek laat zien waarop Tori reageert. Ondanks dat de vorm vast ligt mogen Tori en Uke zelf bepalen hoe ze dit doen zolang het maar realistisch is.

Er is voor dit kata gekozen omdat makkelijk door alle leeftijden op hun nivo getraind kan worden. De jongste judoka’s konden er op deze manier kennis van nemen en de oudere judoka’s kregen key points aangereikt om hun uitvoering te verbeteren.

Suzanne startte de les met een warming-up waarbij extra aandacht was voor “ebi”. Ebi is een wegdraai vorm die vooral veel bij de houdgreep serie wordt gebruikt.

Hierna werd de eerste techniek uit de houdgrepen serie behandel.

Suzanne en Sander deden de 1e techniek voor (Kesa Gatame) gevolgd door de 1e ontsnappingspoging en reactie daarop.

Alle judoka’s van jong tot “oud” gingen direct enthousiast aan de slag.

De houdgrepen serie bestaat uit 5 technieken met elk 3 “bevrijdingspogingen” gevolgd door een reactie van Tori om Uke onder controle te houden.

Na de 1e ontsnappingspoging werd de 2e mogelijkheid door Sander en Suzanne behandeld waarbij ook duidelijk werd aangegeven waar de judoka’s op moesten letten om de controle op de juiste manier te kunnen behouden.

In 1 ½ uur tijd werden er 2 houdgrepen behandeld met hun ontsnappingspogingen en reacties van Tori daarop.

Aan het einde van de training gaven Sander en Suzanne nog een demo van de gehele houdgrepen serie waarna zij een verdiend applaus kregen, niet alleen voor de demo maar ook voor de training.

Iedereen is zo gepassioneerd bezig geweest dat er niemand aandacht heeft gehad om tussendoor foto’s te nemen. U moet dus maar genoegen nemen met de groepsfoto  om te zien hoeveel plezier iedereen heeft gehad.

1 ½ uur was eigenlijk te kort, vaststaat dat we dit zeker zullen herhalen maar dan een half uurtje langer.

Suzanne Tournier en Sander Nederveld nogmaals hartelijk dank voor deze inspirerende en leerzame training.